Najboljši vegetarijanski recepti
Najboljši vegetarijanski recepti vsebujejo živila ki morajo našemu organizmu zagotoviti vsa hranila ki jih potrebuje. Osnova za pripravo vegetarijanskega kosila je seveda zelenjava, ki jo kombiniramo z zelišči, začimbami, rižem, sojo in drugimi živili.
Nepogrešljiva živila pri pripravi vegetarijanskih jedi: riž, ajda, soja, testenine, ščit, čičerika, kritharaki, bulgur, rdeča leča, tofu, halumi, agaragar, parmezan, ghi, sladki krompir, tofu, kokosovo mleko in za izboljšanje okusa še devet glavnih začimb.
Kazalo
Najboljši vegetarijanski recepti
Jedilnik za priljubljene vegetarijanske jedi bo še bolj okusen, če mu dodamo naslednje začimbe: poper, kumin, kari, čili, ingver, kardamom, paprika, cimet in muškatni orešček. Za pripravo vegetarijanskih jedi je običajno glavno živilo zelenjava.
Najboljše je, če lahko pripravljamo jedi iz sezonske, lokalne in ekološko pridelane zelenjave. Uporabimo pa lahko tudi divje rastline, kot so čemaž, regrat ali kopriva.
Zelišča za pripravo vegetarijanskih jedi
Seveda pa ne gre tudi brez zdravilnih zelišč, najpogosteje uporabljamo naslednja: peteršilj, bazilika, origano, drobnjak, timijan, meta, koper, rožmarin in koriander.
Poleg vse teh živil, pri kuhanju za vegetarijance, veliko uporabljamo tudi čebulo, česen, sojino omako, česen, gorčico, čilijevo omako, miso, tahin in tamarindina mezga.
Vegetarijanske juhe in enolončnice
Juhe in enolončnice so v vegetarijanski prehrani nepogrešljive. Za pripravo vegetarijanskih jedi na žlico lahko uporabimo vso sezonsko zelenjavo, različna zelišča in začimbe.
V poletnem času, ko je na voljo dovolj sveže zelenjave, to seveda ne predstavlja težave, zato si moramo čez poletje pripraviti ozimnico. Vegetarijanske juhe so primerne tudi za obdobje posta, v krščanski veri je najbolj poznan 40 dnevni post pred Veliko nočjo.
Zeliščna juha
Zeliščna juha je okusna enolončnica, ki jo pripravimo iz svežih zelišč in začimb. Juha je primerna tudi za pomladno čiščenje telesa.
Recept za zeliščno juho:
- 1 šopek svežega peteršilja
- sveža krebuljica
- malo rmana, kislice in vršiček žajblja
- janež, pehtran in nekaj listov zelene
- luštrek, mešanica bele, črne in kodraste mete
- 2 žlici olja
- 2 jajci
- 3 žlice moke
- 2 l čiste zelenjavne jušne osnove
Vsa zelišča preberemo, operemo in drobno narežemo, mete naj bo precej manj kot ostalih zelišč. Narezana zelišča zmešamo z enim jajcem. Na olivnem olju zarumenimo moko, dodamo zelišča z jajcem, malo prepražimo in zalijemo z vrelo zelenjavno jušno osnovo ali z zeliščno zavrelico.
Juha naj pol ure vre, nato jo prelijemo v jušnik na razžvrkljano jajce. Juho postrežemo z opečenim kruhom, po vrhu potresemo sveže sesekljan drobnjak ali peteršilj.
Vegetarijanska čemaževa juha
Za pripravo okusne juhe bomo potrebovali 25 minut, z eno porcijo pa bomo naše telo nahranili z 550 kcal. Za pomladno vegetarijansko čemaževo juho potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 čebula
- 1/2 gomolja zelene
- 1 korenček
- 1 krompir
- 100 gramov svežega čemaža ( kadar ni svežega čemaža, lahko juho skuhamo z luštrekom – dodamo ga samo 60 gramov)
- 1 liter sveže zelenjavne jušne osnove
- 1 kozarec belega vina
- 2 dcl smetane za stepanje
- sol in poper
Najprej pripravimo zelenjavo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, zeleno, krompir in korenček olupimo. Vso očiščeno zelenjavo narežemo na drobne kocke. Sveže nabran čemaž operemo, nekoliko osušimo in narežemo na ozke rezance.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo polovico narezanega čemaža in ga na hitro popražimo. Nato dodamo narezano zelenjavo, ter dodamo zelenjavno jušno osnovo in belo vino. Juho zavremo in počasi kuhamo 15 minut. Medtem ko juha počasi vre, čvrsto stepemo smetano.
Ko je zelenjava kuhana, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in popramo, ter dodamo ostalo polovico čemaža. Ko dodamo čemaž, juho kuhamo še nekaj minut in nato primešamo stepeno smetano. Ko juho serviramo, jo še prej potresemo s preostalim drobno narezanim čemažem.
Vegetarijanske jedi z rižem
Pražen riž z jajci
Okusna vegetarijanska jed, ki jo bomo pripravili v samo 20 minutah, jed na osebo vsebuje 360 kcal. Potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 rdečo papriko
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- 1 vejico zelenega koriandra
- 1 svež čili
- 2 jajci
- 1/2 žličke mletega čilija
- 3 žlice olivnega olja
- 1/2 žličke mletega ingverja
- 200 gramov riža, ki smo ga skuhali že prejšnji dan
Najprej papriko očistimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo, medtem ko koriander na hitro oplaknemo z vodo in osušimo. Nato koriandru osmukamo listke in jih drobno sesekljamo. Čili operemo in mu odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Jajca razžvrkljamo s čilijem v prahu in dodamo ščepec soli.
V ponvi ali voku segrejmo 2 žlici olivnega olja in na njem na hitro popražimo čebulo in čili. Dodamo narezano papriko, česen in ingver, ter vse skupaj 1 minuto pražimo, vmes ves čas mešamo. Nato vsa živila potisnemo na rob ponve in dodamo jajca, ki jih mešamo toliko časa da zakrknejo.
Ko jajca zakrknejo, jih prav tako potisnemo na rob ponve. Nato v ponvi segrejmo še preostalo žličko olivnega olja in na njem 2 minuti pražimo prejšnji dan kuhan riž. Dodamo še sesekljan koriander, vse sestavine dobro premešamo in po potrebi dodamo sol.
Jed je primerna tudi za otroke in mladostnike!
Vegetarijanske jedi s čičeriko
Kuskus s pečenimi paprikami in čičeriko
Kuskus vsebuje veliko vlaknin, ki so urejajo prebavo. Kuskus nas nasiti, a se zaradi njega ne bomo zredili. Za odlično vegetarijansko jed, ki se še posebej prileže v času svežih paprik, potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 velika rdeča paprika
- 1 velika rumena paprika
- 180 gramov kuskusa
- 600 ml vroče zelenjavne juhe
- 2 žlici olivnega olja
- 60 gramov poparjenih mandljev
- 2 narezani bučki
- 1 sesekljana velika rdeča čebula
- 1 na drobno narezan korenček
- 2 strta stroka česna
- 400 gramov odcejene čičerike
- 1/2 žličke zmlete kumine
- 1/2 žličke curryja
- 1/2 žličke čilija
- sol in črni poper
- sesekljan koriander za okras
Najprej paprike popečemo pod vročim žarom, da počrnijo. Zavijemo jih v folijo in pustimo da se ohladijo. Kuskus damo v posodo in mu prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut, da kuskus vsrka juho.
Medtem v večji ponvi pogrejemo olivno olje in mu dodamo mandlje. Med mešanjem na šibkem olju jih pražimo 3 minute, da rahlo porjavijo. Nato mandlje poberemo iz ponve in jih osušimo s papirnato brisačo. V ponev stresemo bučke, čebulo, korenček in česen, ter jih med mešanjem pražimo 5 minut.
Nato primešamo čičeriko, kumino, curry in čili. Vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo še 5 minut. Na koncu dodamo kuskus in kuhamo še 4 minute, da se jed dobro pregreje. Po okusu dodamo še sol in poper.
Popečeno papriko olupimo, odstranimo peclje in semena. Narežemo jih na trakove. Kuskus položimo na segrete krožnike in ga okrasimo s papriko, narezano na trakove. Posujemo ga z mandlji in sesekljanim koriandrom ter takoj ponudimo.
Najboljši vegetarijanski recepti:
Viri; Najboljši vegetarijanski recepti:
- Slovenske postne jedi; Felicita Kalinšek