Najboljša potratna potica
Najboljša potratna potica – kulinarična dobrota, ki je vsekakor kraljica med prazničnimi sladicami. Peke potratne potice se mnoge gospodinje sploh ne lotijo, čeprav si je vredno vzeti čas, saj je rezultat nepozabna kulinarična dobrota.
V bistvu je potratna potica sestavljena iz dveh biskvitnih plošč in iz kvašenega testa. Za sestavljanje potratne potice pripravimo dva nadeva, orehov nadev in skutni nadev.
Kazalo
Najboljša potratna potica
Za peko potratne potice si moramo vzeti nekaj več časa, saj potrebujemo dve biskvitni plošči in eno ploščo iz kvašenega testa. Pripraviti moramo tudi dva nadeva, nekatere gospodinje pripravijo tudi makov nadev.
To pecivo nima veliko skupnega z potico, razen orehovega nadeva, ki je podoben kot pri orehovi potici. Ime potratna potica pa je čisto pravilno, saj je pri sladici vse v presežkih. Končni izdelek lahko tehta tudi do 6 kg, precej pa porabimo tudi za sestavine.
Zaradi tega je potratna potica na mizi res samo ob največjih praznikih, kot je Božič in Velika noč. Za pripravo in preko bomo potrebovali več kot 8 ur. Tudi za potratno potico je več receptov, tukaj je povzet recept sestre Nikoline.
Recept za biskvit za potratno potico
Iz sestavin, ki so predstavljene v receptu spečemo dve biskvitni plošči, eno temno in eno svetlo.
- 5 jajc
- 10 žlic sladkorja
- 7 žlic olja
- 1 navaden jogurt
- 10 žlic moke
- 1 žlička pecilnega praška
- kakav v prahu
- malo ruma in malo vode
Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg in nato vanj vtepemo sladkor, razžvrkljane rumenjake, olje in jogurt. Nato v spenjeno maso z ročno metlico narahlo zamešamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Testo razdelimo na dva dela, eno polovico testa razgrnemo za pol prsta debelo na namaščen in pomokan pekač.
Biskvit pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj C, 14 minut.
V drugo polovico testa vmešamo kakav in ga isto vlijemo v namaščen pekač in pečemo 14 minut pri 190 stopinjah C. Ko je biskvit pečen, ga takoj ločimo od pekača in ga obrnemo na desko. Da si olajšamo delo, lahko biskvitne plošče spečemo že prejšnji dan.
Recept za kvašeno testo za potratno potico
- 40 dag moke
- 1/2 žličke soli
- 1 rumenjak
- 2 žlici sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 1,5 dag kvasa
- 6 dag masla
- 2, 5 dl mleka
- 1 jajce
Za pripravo kvašenega testa damo najprej vzhajat kvas. V manjšo posodico nadrobimo kvas, dodamo dve žlici toplega mleka in malo sladkorja. Pokrijemo in pustimo na toplem da vzhaja.
Moko presejemo v večjo skledo, ob strani moke damo sol, v sredini moke pa naredimo jamico. V jamico damo naribano limonino lupinico, sladkor in rumenjak. V posebni skodelici raztopimo maslo.
K moki nato prilijemo polovico mleka in z roko mešamo iz sredine navzven. Nato dodamo vzhajan kvas in po potrebi še malo mleka. Dodamo še stopljeno maslo in testo gnetemo še približno 6 minut. Testo nato pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati približno 1 uro.
Orehov nadev za potratno potico
- 40 dag mletih orehov
- 15 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo cimeta
- nožev vrh naribane limonine lupinice
- nožev vrh mlete prave kave
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci, ločimo rumenjak in beljak
- malo mleka
Najprej ločimo rumenjake in beljake, rumenjake razžvrkljamo in iz beljakov naredimo trd sneg.
K mletim orehom primešamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, cimet, naribano limonino lupinico, mleto pravo kavo, kislo smetano in toplo mleko. Vse sestavine zmešamo v gladko maso, na koncu vmešamo sneg iz beljakov.
Recept za skutni nadev za potratno potico
- 50 dag skute
- ščepec soli
- 1 vaniljev puding
- 2 jajci, ločimo rumenjake in beljake
- 1 dl kisle smetane
- naribana limonina lupinica
- sol polovice limone
Ločimo rumenjake in beljake, iz beljakov stepemo trd sneg. Vse sestavine zmešamo v nadev, na koncu vmešamo trd sneg beljakov.
Sestavljanje in peka potratne potice
Vzhajano kvašeno testo razvaljamo na 3 mm debelo. Z razvaljanim testom obložimo višji pekač, ki ga dobro namastimo. Na testo najprej namažemo orehov nadev in ga pokrijemo s svetlo biskvitno ploščo. Biskvit navlažimo z mešanico ruma in vode.
Na navlažen svetli biskvit namažemo skutni nadev in ga prekrijemo s temno biskvitno ploščo. Temni biskvit ravno tako navlažimo z mešanico ruma in vode in ga namažemo z orehovim nadevom. Postopek ponavljamo toliko časa, da napolnimo model ali pekač. Na vrhu naj bo nadev, ki ga pokrijemo s kvašenim testom.
Tudi testo iz stene ob robu na vrhu zagrnemo nazaj. Tako sestavljena potratna potica naj počiva 25 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, lahko tudi samo z razžvrkljanim beljakom.
Pečico segrejmo na 180 stopinj C, potico pečemo od 45 do 60 minut.
Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo po 10 minutah obrnemo na pladenj. Potratno potico pečemo popolnoma ohlajeno.
Zanimiv in malo drugačen recept za potratno potico: thevenganharmony.com potratna potica
Imate radi tradicionalne Slovenske potice? Poglej recepte in nasvete za pripravo!
Makova potica
Božična orehova potica
Orehova potica z drožmi
Tradicionalna ocvirkova potica
Izbor potic z različnimi nadevi po receptu Mari Radej
Bratova potica
Kokosova potica