
⭐️ Najboljša POTRATNA POTICA! 🥮 Tradicionalni recept, ki vedno uspe! 🎉
Najboljša potratna potica – kulinarična dobrota, ki je vsekakor kraljica med prazničnimi sladicami. Peke potratne potice se mnoge gospodinje sploh ne lotijo, čeprav si je vredno vzeti čas, saj je rezultat nepozabna kulinarična dobrota.
V bistvu je potratna potica sestavljena iz dveh svetlih biskvitnih plošč, ene temne biskvitne plošče in iz kvašenega testa. Za sestavljanje potratne potice pripravimo dva nadeva, orehov nadev in skutni nadev. Kratek in jedrnat recept najdeš na tej POVEZAVI!
Kazalo
⭐️ Najboljša POTRATNA POTICA! 🥮 Tradicionalni recept, ki vedno uspe! 🎉
Čas priprave & Prehranske vrednosti
🍽️ Prehranske vrednosti na 100 g
⚡ Energijska vrednost: 🌟 1311,6 kJ (313,48 kcal)
💪 Beljakovine: 🥚 8,99 g
🍞 Ogljikovi hidrati: 🍯 36,9 g
🥑 Maščobe: 🧈 13,7 g
🌿 Vlaknine: 🌾 1,64 g
🧂 Sol: 🏝️ 0,2 g
Za peko potratne potice si moramo vzeti nekaj več časa, saj potrebujemo dve biskvitni plošči in eno ploščo iz kvašenega testa. Pripraviti moramo tudi dva nadeva, nekatere gospodinje pripravijo tudi makov nadev.
To pecivo nima veliko skupnega z potico, razen orehovega nadeva, ki je podoben kot pri orehovi potici. Ime potratna potica pa je čisto pravilno, saj je pri sladici vse v presežkih. Končni izdelek lahko tehta tudi do 6 kg, precej pa porabimo tudi za sestavine.
Zaradi tega je potratna potica na mizi res samo ob največjih praznikih, kot je Božič in Velika noč. Za pripravo in preko bomo potrebovali več kot 8 ur. Tudi za potratno potico je več receptov, več o pripravi si lahko ogledate TUKAJ!
Sestavine za biskvit za potratno potico
Iz sestavin, ki so predstavljene v receptu spečemo dve svetli biskvitni plošči in eno temno. Za temni biskvit dodajte v maso kakav v prahu.
- 5 jajc
- 10 žlic sladkorja
- 7 žlic olja
- 1 navaden jogurt
- 10 žlic moke
- 1 žlička pecilnega praška
- kakav v prahu
- malo ruma in malo vode
Postopek po korakih za potratno potico
Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg in nato vanj vtepemo sladkor, razžvrkljane rumenjake, olje in jogurt. Nato v spenjeno maso z ročno metlico narahlo zamešamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek.
Biskvit pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj C, 14 minut.
Ko je biskvit pečen, ga takoj ločimo od pekača in ga obrnemo na desko. Da si olajšamo delo, lahko biskvitne plošče spečemo že prejšnji dan. Spečemo dve svetli in eno temno biskvitno pološčo.
Sestavine za kvašeno testo za potratno potico
- 40 dag moke
- 1/2 žličke soli
- 1 rumenjak
- 2 žlici sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 1,5 dag kvasa
- 6 dag masla
- 2, 5 dl mleka
- 1 jajce
Za pripravo kvašenega testa damo najprej vzhajat kvas. V manjšo posodico nadrobimo kvas, dodamo dve žlici toplega mleka in malo sladkorja. Pokrijemo in pustimo na toplem da vzhaja.
Moko presejemo v večjo skledo, ob strani moke damo sol, v sredini moke pa naredimo jamico. V jamico damo naribano limonino lupinico, sladkor in rumenjak. V posebni skodelici raztopimo maslo.
K moki nato prilijemo polovico mleka in z roko mešamo iz sredine navzven. Nato dodamo vzhajan kvas in po potrebi še malo mleka. Dodamo še stopljeno maslo in testo gnetemo še približno 6 minut. Testo nato pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati približno 1 uro.
Orehov nadev za potratno potico
- 40 dag mletih orehov
- 15 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- malo cimeta
- nožev vrh naribane limonine lupinice
- nožev vrh mlete prave kave
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci, ločimo rumenjak in beljak
- malo mleka
Najprej ločimo rumenjake in beljake, rumenjake razžvrkljamo in iz beljakov naredimo trd sneg.
K mletim orehom primešamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, cimet, naribano limonino lupinico, mleto pravo kavo, kislo smetano in toplo mleko. Vse sestavine zmešamo v gladko maso, na koncu vmešamo sneg iz beljakov.
Sestavine za skutni nadev za potratno potico
- 50 dag skute
- ščepec soli
- 1 vaniljev puding
- 2 jajci, ločimo rumenjake in beljake
- 1 dl kisle smetane
- naribana limonina lupinica
- sol polovice limone
Ločimo rumenjake in beljake, iz beljakov stepemo trd sneg. Vse sestavine zmešamo v nadev, na koncu vmešamo trd sneg beljakov.
Sestavljanje in peka potratne potice
- Vzhajano kvašeno testo razvaljamo na 3 mm debelo. Z razvaljanim testom obložimo višji pekač, ki ga dobro namastimo.
- Na testo najprej namažemo polovico orehovega nadeva in ga pokrijemo s svetlo biskvitno ploščo. Biskvit navlažimo z mešanico ruma in vode.
- Na navlažen svetli biskvit namažemo polovico skutnega nadev in ga prekrijemo s temno biskvitno ploščo.
- Temni biskvit ravno tako navlažimo z mešanico ruma in vode in ga namažemo z drugo polovico skutnega nadeva.
- Čez položimo drugi svetel biskvit in ga namažemo z drugo polovico orehovega nadeva. Čez razgrnemo kvašeno testo.
6. Tudi testo iz stene ob robu na vrhu zagrnemo nazaj. Tako sestavljena potratna potica naj počiva 25 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, lahko tudi samo z razžvrkljanim beljakom.
7. Pečico segrejmo na 180 stopinj C, potico pečemo od 45 do 60 minut.
8. Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo po 10 minutah obrnemo na pladenj.
9. Potratno potico popolnoma ohladimo, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.