Katere priloge postrežemo k segedinu

Katere priloge postrežemo k segedinu?

Spread the love

Katere priloge postrežemo k segedinu? K segedinu lahko postrežemo različne priloge, najpogosteje si ga privoščimo s svežim kruhom. Segedin je priljubljena jed na žlico, ki nas s svojo bogato kombinacijo kislega zelja, mesa in začimb vedno znova navduši.

Kljub temu da segedin lahko uživamo tudi samostojno, ga običajno postrežemo z različnimi prilogami, ki lepo zaokrožijo in dopolnijo okuse te krepke jedi. V tem članku vam bomo poleg recepta za segedin predstavili še tri odlične priloge – ajdove žgance, krompir v kosih in polento.

Katere priloge postrežemo k segedinu

Katere priloge postrežemo k segedinu?

Recept za segedin

Preden se lotimo prilog, osvežimo spomin na klasičen recept za segedin, ki ga lahko nato kombinirate z izbranimi prilogami.

Sestavine za segedin

  • 600 g svinjskega mesa (pleče ali vratovina)
  • 1 kg kislega zelja
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • 3 žlice mlete rdeče paprike
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlica moke
  • 300 ml jušne osnove
  • 250 ml kisle smetane
  • Sol in poper po okusu
  • 2 žlici svinjske masti ali olja

Priprava segedina

  1. Priprava mesa: Meso narežite na kocke velikosti približno 2×2 cm.
  2. Sotiranje čebule: Na svinjski masti ali olju na srednji temperaturi popražite nasekljano čebulo do zlato-rjave barve, nato dodajte sesekljan česen in pražite še minuto.
  3. Dodajanje mesa: Dodajte kose mesa in pražite, dokler ne porjavijo z vseh strani.
  4. Paprika in moka: Dodajte mleto rdečo papriko in jo hitro premešajte, da se meso obarva. Dodajte še moko in mešajte, da se omaka nekoliko zgosti.
  5. Dodajanje zelja: Dodajte kislo zelje in lovorjev list, dobro premešajte.
  6. Jušna osnova: Zalijte z jušno osnovo, znižajte temperaturo in pustite, da segedin počasi vre vsaj 1,5 ure.
  7. Dodajanje kisle smetane: Odstranite lovorjev list in vmešajte kislo smetano. Po okusu dodajte sol in poper.

Ajdovi žganci

Ajdovi žganci so ena najbolj značilnih slovenskih prilog, ki se odlično poda k segedinu. Njihova rahlo grenka nota in tekstura ustvarita popolno harmonijo s kislim zeljem in mesno omako.

Sestavine za ajdove žgance

  • 300 g ajdove moke
  • 500 ml vode
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici svinjske masti ali masla

Priprava ajdovih žgancev

  1. Kuhanje vode: V večji lonec zavrite vodo s soljo.
  2. Dodajanje moke: Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in počasi vmešajte ajdovo moko. Pazite, da ne mešate preveč, saj mora moka ostati na površju vode.
  3. Kuhanje: Pokrijte lonec in na nizki temperaturi kuhajte 15–20 minut, da moka popije vodo.
  4. Mešanje: Z vilicami ali kuhalnico mešajte moko, dokler ne dobite grudaste strukture. Lahko uporabite tudi kuhalnico z luknjo za lažje mešanje.
  5. Dodajanje masti: Na koncu dodajte svinjsko mast ali maslo in mešajte, dokler se maščoba ne vpije v žgance.
  6. Postrežba: Ajdove žgance postrezite kot prilogo k segedinu. Njihova rahlo zrnasta struktura bo čudovito dopolnila kremnost segedina.

Krompir v kosih

Krompir v kosih je še ena klasična priloga, ki se odlično poda k segedinu. Njegova preprostost in nevtralni okus omogočata, da se okusi segedina še bolj izrazijo.

Sestavine za krompir v kosih

  • 1 kg krompirja
  • Sol
  • 2 žlici masla
  • Sveža zelišča (npr. peteršilj)

Priprava krompirja v kosih

  1. Priprava krompirja: Krompir olupite in narežite na enakomerne kose, velikosti približno 3×3 cm.
  2. Kuhanje: V večjem loncu zavrite vodo in dodajte sol. V vrelo vodo dodajte krompir in kuhajte 15–20 minut, dokler ni mehak, a še vedno čvrst.
  3. Odlivanje vode: Ko je krompir kuhan, odlijte vodo in krompir vrnite v lonec.
  4. Dodajanje masla: Dodajte maslo in ga previdno premešajte s krompirjem, da se lepo premaže. Po želji dodajte še sveža zelišča, kot je nasekljan peteršilj.
  5. Postrežba: Krompir v kosih postrezite kot prilogo k segedinu. Njegova preprostost bo poudarila bogate okuse segedina.

Polenta

Polenta je vsestranska priloga, ki jo lahko pripravite na različne načine, od mehke do pečene. V kombinaciji s segedinom je polenta odlična izbira, saj njena kremna tekstura lepo dopolnjuje okusno omako segedina.

Sestavine za polento

  • 500 ml vode ali jušne osnove
  • 150 g koruznega zdroba
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici masla ali oljčnega olja
  • Parmezan (neobvezno)

Priprava polente

  1. Vrelišče: V večjem loncu zavrite vodo ali jušno osnovo in dodajte sol.
  2. Dodajanje koruznega zdroba: Med stalnim mešanjem počasi dodajajte koruzni zdrob, da preprečite nastanek grudic.
  3. Kuhanje: Zmanjšajte temperaturo in polento kuhajte približno 15 minut, občasno mešajte, da se ne prime na dno lonca. Polenta je kuhana, ko postane gosta in kremna.
  4. Dodajanje masla: Na koncu vmešajte maslo ali oljčno olje za dodatno kremnost. Če želite, lahko dodate tudi malo parmezana za bolj bogat okus.
  5. Postrežba: Polento lahko postrežete mehko kot prilogo k segedinu ali pa jo ohladite, narežete na rezine in popecite na žaru ali v pečici za bolj hrustljavo teksturo.

Priloge so ključnega pomena pri postrežbi segedina, saj pomagajo uravnotežiti in poudariti bogate okuse te klasične jedi. Ajdovi žganci s svojo robustno teksturo in rahlo grenkobo, krompir v kosih s svojo preprostostjo in nevtralnim okusom, ter polenta s svojo kremno ali hrustljavo teksturo, so vse odlične izbire, ki se lepo dopolnjujejo s kislim zeljem, mesom in omako segedina.

Izbira prave priloge je v veliki meri odvisna od osebnega okusa in želja, vendar pa ne glede na to, katero izberete, boste s temi prilogami ustvarili popoln obrok, ki bo zadovoljil še tako zahtevne gurmane. Poleg tega so vse tri priloge enostavne za pripravo, kar vam omogoča, da se brez težav osredotočite na pripravo glavne jedi – segedina.

Poskusite jih vse in odkrijte, katera kombinacija vam najbolj ustreza. Pa dober tek!