Bučke – 15 TOP receptov
Bučke so okusna poletna zelenjava, ki naše telo oskrbijo z izdatnimi zalogami vitamina C. Učinkovine v bučkah delujejo protivnetno, pomirjajo živce, ter krepijo mišice in srce. Bučke imajo malo kalorij, zato so pogosto na dietnih in vegetarijanskih jedilnikih.
Kazalo
Bučke – TOP 15 receptov z bučkami
Z bučkami se lahko lotimo tudi zdravljenja astme in zniževanja povišanega krvnega tlaka. Kako pripravimo bučke? Poznamo resnično veliko receptov z bučkami, za pripravo okusnih jedi so najboljše mlade bučke, uporabimo pa lahko tudi bučne cvetove.
Med najbolj poznanimi jedmi z bučkami so bučna juha, zapečen bučke, polnjene bučke, različne sladice z bučkami, musaka z bučkami in različne zelenjavne enolončnice z bučkami.
Juha iz bučk
Kadar želimo pripraviti okusno juho iz bučk in se nam resnično mudi, potem je ta recept ravno pravi. Za pripravo bomo potrebovali pol ure, uporabimo lahko vnaprej pripravljeno zelenjavno jušno osnovo, ali pa izjemoma pripravimo juho iz kocke. Jed je primerna za vegetarijance, posebej se prileže v vročih poletnih dneh.
Recept za juho iz bučk:
- 4 mlade bučke
- 200 g riža
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- šopek svežega peteršilja
- parmezan
Jušno osnovo zavremo, bučke ostrgamo in narežemo na kolesca ali na paličice. Narezane bučke položimo v jušno osnovo in ko ponovno zavre, dodamo riž.
Kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, a v jedru še vedno čvrst. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo drobno sesekljan peteršilj. Juho takoj postrežemo, po želji lahko dodamo nariban parmezan.
Dušene bučke
Dušene bučke so odlična priloga k raznim jedem, za pripravo potrebujemo samo 40 minut.
- 600 g bučk
- 50 g čebule
- 40 g maščobe
- rdeča mleta paprika
- koper
- 20 g moke
- zelenjavna jušna osnova
- 2 žlici kisle smetane
Bučke olupimo, jih po dolgem prerežemo na štiri dele in narežemo, lahko pa jih naribamo na rezance. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo bučke, za noževo konico rdeče sladke paprike, žlico sesekljanega kopra in solimo.
Bučke počasi dušimo, da se dobro zmehčajo. Nato jih poprašimo z moko in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Preden jed ponudimo, dodamo žlico kisle smetane.
Zelenjavna mineštra z bučkami
V poletnem času, ko imamo na voljo res veliko sveže zelenjave, se vedno prileže preprosta zelenjavna mineštra. Poleg naštete zelenjave v receptu, lahko seveda uporabimo tudi vso drugo zelenjavo, ki jo imamo na voljo.
- 3 bučke
- 1 korenček
- 1 vejica zelene
- 4 zreli paradižniki
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 sveži papriki
- šopek peteršilja
- 3 krompirji
- 200 g drobnih testenin
- 4 žlice olivnega olja
- 100 g šunke
- 100 g naribanega sira
Čebulo, česen, korenček, zeleno in šunko sesekljamo in pražimo na olju. Dodamo sesekljan paradižnik, drobno sesekljan peteršilj in sol. Prilijemo liter in pol vode, nato vse skupaj zavremo. Nato dodamo na kocke narezan krompir in na kolesca narezane bučke.
Pokrijemo in počasi kuhamo pol ure. Dodamo testenine in na rezance narezano papriko, ter vse skupaj kuhamo še 20 minut. Zelenjavno mineštro potresemo z naribanim sirom, ponudimo jo lahko vročo ali hladno.
Polnjene bučke
Polnjene bučke so prava poslastica, s katero lahko presenetimo goste na poletni zabavi ali pikniku. K bučkam se izredno prileže parmezan, prav tako pa manj poznan sir fontina. Sir fontina izvira iz doline Aoste, Italijani ga pogosto uporabljajo tudi za fondue, ker se lepo topi.
Recept za polnjene bučke:
- 4 bučke
- 30 g masla
- olivno olje
- 1 majhna. drobno sesekljana čebula
- 4 olupljeni, očiščeni in sesekljani zreli paradižniki
- 4 žlice sesekljane sveže bazilike
- sol in poper
- 2 žlici odcejenih in grobo sesekljanih kaper
- 250 g nastrganega sira fontine ali parmezana
Bučke po dolgem prerežemo na pol, meso izdolbemo in ga sesekljamo. V ponvi stopimo maslo in 1 žlico olivnega olja. Ko se maslo zapeni, dodamo sesekljano čebulo. Na šibkem ognju čebulo pražimo približno 5 minut, da se zmehča, vendar ne sme porjaveti.
Dodamo meso bučk, paradižnike, baziliko, sol in poper, ter med mešanjem dušimo še 5 minut. Izdolbene bučke po notranji strani namažemo z olivnim oljem. Zložimo jih v namaščen plitek pekač in pečemo 8 minut pri 180 stopinjah C.
S polovico paradižnikove zmesi napolnimo bučke. Posujemo s sesekljanimi kaprami in pokrijemo s tanko plastjo sira, nato nadaljujemo s paradižnikovo zmesjo in končamo s sirom. Polnjene bučke damo v pečico in pečemo še približno 15 minut, da začne sir na vrhu cvrčati.
Pita z bučkami
- 500 g bučk
- 90 g naribanega parmezana
- 90 g naribane mozzarelle
- 2 stepeni jajci
- 3 žlice pesta
- 3 sesekljani stroki česna
- 1 žlička posušene mete
- sol in poper
- 250 g listnatega testa
- stepeno jajce
Bučke nastrgamo na strgalniku. Strgalnik položimo na krožnik, bučke strgamo na najširšem rezilu, s kratkimi, odločnimi gibi. Nastrgane bučke za 10 minut pustimo na cedilu, da spustijo vodo. Če se bučke zdijo grenke ali preveč vodene, jih posolimo, pustimo še 10 minut in jih nato splaknemo z mrzlo vodo. Nato bučke ožamemo in in osušimo.
Bučke nato stresemo v večjo skledo in primešamo parmezan, mozzarello, jajca, pesto, česen, meto, sol in poper. Zmes premešamo in jo z žlico nadevamo v pekač. Testo razvaljamo na 5 mm debel pravokotnik, ki naj bo na vsaki strani približno 2,5 cm večjo kot pekač.
Testo položimo na na bučke in obrežemo robove. Z nožem naredimo nekaj zarez v testo. Iz odrezanih ostankov testa s kolescem za rezanje izrežemo okraske. Testo premažemo s stepenim jajcem, nato nanj položimo okraske iz testa in jih tudi premažemo s stepenim jajcem. Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Pito pečemo 20 minut, da po vrhu rahlo porjavi in postane hrustljava.
Kruh z bučkami
Z bučkami lahko spečemo tudi izredno okusen kruh. Kruh z bučkami bo dober le, če bodo bučke temeljito odcejene. Stresemo jih v cedilo in z roko z hrbtom žlice toliko časa stiskamo, da odteče ves odvečen sok.
- 250 g bučk
- 2 jajci
- 125 ml sončničnega olja
- 250 g sladkorja v prahu
- 1/4 žličke vaniljeve esence
- 375 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke soli
- 60 g sesekljanih orehov
Bučke grobo naribamo in jih stresemo v cedilo, 30 minut naj stojijo, da se dobro odcedijo. Jajca penasto stepemo, dodamo olje, sladkor, vaniljevo esenco in odcejene bučke. Rahlo mešamo, da nastane gladka zmes.
Moko, pecilni prašek, cimet in sol presejemo v široko skledo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo zmes bučk in jajc. Vse skupaj dobro zmešamo in na koncu vmešamo še sesekljane orehe.
Testo damo v namaščen V ogreti pečici ga pri 180 stopinjah C pečemo približno 50 minut. Pečen kruh zvrnemo iz pekača in ohladimo.
Bučke s paradižniki
Bučke s paradižniki so lahka poletna jed na žlico. Počasi dušene bučke postrežemo s pire krompirjem.
Recept za bučke s paradižniki:
- 3/4 kg mladih bučk
- 3 žlice olivnega olja
- 1/2 žličke mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 velik paradižnik
- ščepec kumine
- sol
- 1 žlička moke
- kisla smetana
Bučke operemo, olupimo in naribamo. V ponvi segrejemo olivno olje, ko je na pol segreto dodamo najprej rdečo mleto papriko in premešamo. Takoj dodamo olupljen in narezan paradižnik, malo paradižnikove mezge in naribane bučke.
Premešamo, potresemo z moko in zalijemo z zajemalko tople vode. Solimo in dodamo kumino. Bučke pustimo počasi vreti približno 15 minut, preden jih postrežemo, dodamo še žlico kisle smetane.