Sladica v kozarcu z borovnicami
Sladica v kozarcu z borovnicami! Sladica v kozarčku z borovnicami je odlična ideja za osvežilno poletno sladico. S plastmi sadja, kreme in piškotov je ta desert ne samo okusen, ampak tudi vizualno privlačen.
Pri pripravi sladice lahko sprostimo svojo ustvarjalno žilico in ustvarimo čisto svojo kulinarično umetnino. Poigramo se lahko z različnimi piškoti, poleg kremnega sira ali mascarpone lahko dodamo kreme z različnimi okusi in tudi barvami. Borovnice lahko kombiniramo tudi z drugim sadjem.
Sladica v kozarcu z borovnicami
Sestavine za preprosto sladico v kozarčku z borovnicami
- 250 g maskarponeja ali kremnega sira
- 200 ml sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 300 g svežih ali zamrznjenih borovnic
- 3 žlice sladkorja
- sok ene limone
Dodatki za okras sladice:
- 150 g zdrobljenih piškotov
- nekaj svežih borovnic in metinih listov za okras
Postopek priprave za sladico v kozarčku po korakih
-
- V veliki skledi stepite sladko smetano, dokler ne postane čvrsta.
- V drugi skledi zmešajte maskarpone ali kremni sir, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt, dokler ne dobite gladke zmesi.
- Nežno vmešajte stepeno smetano v maskarponovo zmes, da ohranite zračnost.
- V kozici na srednjem ognju zmešajte borovnice, sladkor in limonin sok. Kuhajte približno 5 do 10 minut, dokler se borovnice ne razpustijo in nastane omaka. Ohladite do sobne temperature.
Sestavljanje sladice:
-
-
- Na dno vsakega kozarčka najprej nanesite plast zdrobljenih piškotov.
- Nato dodajte plast borovničeve omake.
- Prekrijte z debelo plastjo kreme.
-
Hlajenje in serviranje:
-
-
-
- Sladico v kozarčkih pokrijte in postavite v hladilnik za najmanj 2 uri, da se okusi prepojijo in sladica dobi čvrsto teksturo.
- Pred postrežbo okrasite s svežimi borovnicami in metinimi listi za dodaten okus in vizualno privlačnost.
-
-
Nasveti in ideje za pripravo najboljše sladice v kozarcu z borovnicami
- Biskvit ali piškoti: Namesto klasičnih piškotov lahko uporabite biskvitno testo ali celo tortne kose, ki jih narežete in uporabite za dno. Piškoti kot so Digestive, Graham piškoti ali celo čokoladni piškoti so odlična izbira za hrustljavo plast.
- Kreme in pene: Poleg maskarponeja ali smetane lahko eksperimentirate z različnimi kremami, kot so limonina krema, vanilijeva krema, čokoladna pena ali celo jogurtova pena za lažjo različico. Lahko tudi dodate plast vanilijevega pudinga ali grškega jogurta za dodatno kremnost.
- Sveže ali kuhane sadne plasti: Borovnice lahko kombinirate z drugim sezonskim sadjem, kot so maline, jagode ali črni ribez. Lahko jih uporabite sveže ali ustvarite različne kompote in omake. Za dodaten okus lahko sadje marinirate v likerju, kot je Grand Marnier ali limoncello.
- Tekstura piškotov: Če želite, da so piškoti bolj hrustljavi, jih namočite zelo na kratko ali pa jih sploh ne namakajte. Za bolj mehko teksturo jih namakajte malo dlje.
- Okus kreme: Za bogatejši okus kreme dodajte malo vaniljevega ekstrakta ali pa semena prave vanilje. Prav tako lahko kremi dodate naribano limonino ali pomarančno lupino za svež citrusni pridih.
- Dekoracija in serviranje: Sladico lahko okrasite s svežimi borovnicami, metinimi listi, užitnimi cvetovi ali celo drobljenimi oreščki, kot so pekani ali mandlji, za dodatno teksturo. Prav tako lahko dodate čokoladne ostružke ali malo medu za dekoracijo in dodaten okus.
- Hlajenje: Da se okusi dobro prepojijo, sladico hladite vsaj nekaj ur ali čez noč. To je še posebej pomembno, če uporabljate želatino ali puding v plasteh, da se ustrezno strdi.
- Variacije: Ne bojte se eksperimentirati z različnimi likerji ali alkoholnimi dodatki v sadne omake ali kreme, ki lahko dodajo odrasel okus in poglobijo profil sladice.