Pražen riž z zelenjavo
Pražen riž z zelenjavo je bogata in nasitna jed pripravljena po kitajskem receptu. V receptu sem navedla zelenjavo, ki sem jo sama dodala, a recept lahko poljubno spreminjamo. Tako sem v okusno enolončnico dodala tudi fižol, ki ga v jedeh po kitajskih receptih ne srečamo pogosto.
V originalnem receptu se dodajo tudi kalčki, ki jih žal nisem imela, a verjamem, da enolončnico še posebej obogatijo. Odlična vegetarijanska jed!
Pražen riž z zelenjavo
Za pripravo odličnega praženega riža, moramo upoštevati nekaj kuharskih nasvetov, podobno kot moramo pri kuhanju rižote tudi poznati nekaj skrivnosti. Riž vedno prej skuhamo in ohladimo. Če bomo v vročo ponev stresli mlačen ali celo vroč riž, se bo ta sprijel v neokusne kepe.
Za praženje riža vedno uporabimo maslo, to je tudi skrivnost odličnega kitajskega riža. Tudi zelenjavo za pripravo jedi vedno prej popražimo. Riž moramo pražiti na visoki temperaturi, če želimo nekoliko hrustljav riž, pustimo da malo porjavi. Jed ponudimo kot samostojno jed, primerna je tudi za vegetarijance.
Recept za pražen riž z zelenjavo:
- 3 žlice masla
- 2 jajci
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1/2 skodelice riža
- 3 stroki česna
- sol in poper
- 4 skodelice kratkega polnozrnatega riža
- 3 žličke sojine omake
- 1/2 skodelice graha iz pločvinke
- 1/2 skodelice fižola iz pločevinke
Riž skuhamo al dente in ga ohladimo. Korenček ostrgamo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na kocke. Česen olupimo in drobno sesekljamo.
V veliko ponvi segrejemo pol žlice masla, ko se stopi dodamo razžvrkljana jajca. Jajca občasno premešamo, ko so pečena, jih položimo v drugo posodo.
V ponev dodamo 1 žlico masla, ko se stopi dodamo narezan korenček, čebulo, grah in fižol. Po okusu lahko dodamo tudi sesekljan drobnjak. Začinimo s soljo in poprom, premešamo in pražimo 5 minut. Ko se korenček in čebula malo zmehčata, povišamo temperaturo in dodamo preostalo maslo. Mešamo toliko časa, da se maslo popolnoma raztopi.
Sedaj je čas, da dodamo kuhan in ohlajen riž, ter po želji sojino omako ali malo paradižnikove omake. Premešamo in pražimo toliko časa, da je riž dobro popražen. Če želimo bolj hrustljav riž, počakamo da se malo zapeče in šele potem premešamo.
Na koncu dodamo jajca, ki smo jih že prej popekli. Premešamo, da se vsa živila povežejo med seboj. Za boljši okus jed pokapljamo s sezamovim oljem. Odlična vegetarijanska jed na žlico!