Gratinirani jajčevci in bučke

Gratinirani jajčevci in bučke

Spread the love

Gratinirani jajčevci in bučke! Jajčevci in bučke pripravljeni v pečici s sirom so odlična hitro pripravljena jed. Bučke so odlične tudi v mineštrah in enolončnicah, lahko pa jih pripravimo tudi za ozimnico. Za gratiniranje izberi mlade, sveže jajčevce in bučke. Mlajši plodovi imajo manj semen in bolj nežno meso, kar omogoča boljšo teksturo jedi.

Izogibaj se prezrelim jajčevcem, saj imajo lahko grenak okus. Jajčevce lahko predhodno posoliš in pustiš stati približno 30 minut, da izločijo odvečno vodo in grenkobo. Nato jih speri pod tekočo vodo in dobro osuši s papirnatimi brisačami, preden jih uporabiš v receptu.

Priporočam recept: 15 TOP receptov z bučkami

Gratinirani jajčevci in bučke

Sestavine:

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 2 srednje veliki bučki
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 g naribanega parmezana
  • 100 g naribanega sira (npr. cheddar ali ementaler)
  • 2 žlici drobtin
  • Sol in poper po okusu
  • 1 žlico oljčnega olja
  • Malo muškatnega oreščka

Recept za gratinirane jajčevce in bučke po korakih

  1. Najprej operi jajčevce in bučke ter jih nareži na tanke rezine. Čebulo drobno sesekljaj, prav tako česen. V večji ponvi segrej oljčno olje in dodaj čebulo. Praži, dokler ne postane mehka in zlato rumena, nato dodaj sesekljan česen in praži še minuto, da zadiši.
  2. Zdaj prilij smetano za kuhanje in pusti, da rahlo zavre. Dodaj polovico naribanega parmezana in mešaj, dokler se sir ne stopi in omaka postane kremasta. Po želji dodaj še malo muškatnega oreščka za dodatno globino okusa.
  3. Pekač namasti z malo oljčnega olja in vanj enakomerno razporedi rezine jajčevcev in bučk. Prelij jih s pripravljeno omako in rahlo premešaj, da se zelenjava enakomerno prepoji. Po vrhu posuj preostali parmezan, nariban sir in drobtine za hrustljavo skorjo.
  4. Pečico segrej na 180 °C in pekač postavi v ogreto pečico. Peci približno 30-35 minut, dokler vrhnja plast ne postane zlato rjava in hrustljava, zelenjava pa mehka.